История на Световни първенства по Стрелба с лък

Международната Федерация по Стрелба с лък (ФИТА) провежда Световни първенства от 1931 година.

Първенствата са били провеждани в четири надпревари: индивидуално за мъже и жени и отборно за мъже и жени от 1931 до 1993 година. През 1995 година Дивизията Компаунд (стрелба с компаунд – ловен лък) е била добавена в индивидуалните надпревари за мъже и жени, както и в отборните такива за мъже и жени. Световни първенства по неподвижни мишени са били организирани всяка година до 1959 (с няколко изключения), но от тогава те са били провеждани само на всеки две години.

 

СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА НА ПОЛЕ (ПОЛЕВА СТРЕЛБА С ЛЪК)

Първото Световно първенство по Полева Стрелба с Лък е проведено през 1959 година, а второто пък се провежда едва 10 години по-късно. Днес Световни първенства по Полева Стрелба с лък се организират на всеки две години.

СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА НА ЗАКРИТО

Това е наскорошно утвърдено вид Състезание. Първото организирано Световно първенство на Закрито се е състояло през 1991 година.

СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА ЗА МЛАДЕЖИ

Първото Световно първенство за Младежи също се е състояло през 1991 година. Стрелбата в Дивизия Компаунд (стрелба с компаунд – ловен лък) и състезаването във формат Олимпийски кръг са били добавени през 1994 за провеждането на игрите в Рончено – Италия.

Вашият коментар