Стрелбата с лък като средство за подобряване на здравето при децата

Стрелбата с лък може да донесе не само забавление на подрастващите, но има и много ползи за здравето им. В съвремието ни, когато обездвижването при децата се покачва стремглаво се наблюдава и увеличаване на децата с нарушено телодържание.

Един от спортовете, които спомагат да се възвърне правилното телодържание и да се подобри осанката е именно стрелбата с лък.

По време на заниманията по стрелба с лък работят абсолютно всички мускули на тялото, но най-вече мускулите на гърба. Тренировките по стрелба с лък ще изправят осанката на детето, ще укрепят мускулите на торса, а с това ще изчезне и прегърбването. Това е от изключителна важност, тъй като проблемите в гръбначния стълб могат да доведат до по-сериозни заболявания. По време на стрелба тегленето и задържането на лъка става именно чрез работата на мускулите на гърба, мускулите на дясната/лява лопатка и косите коремни мускули.

В процеса на тренировка децата правят около 100 изстрела и ако детето има ясно изразено изкривяване на гръбнака, след занимания по стрелба с лък, то автоматично ще се стреми да поддържа правилна стойка.

Стрелбата с лък укрепва гръдните мускули, коремните мускули, бедрата, мускулите на ръцете и мускулите на прасците. Също така благодарение на тренировките се подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Много от децата не обичат да тичат и за тях статичните (изометрични) упражнения са по-приемливи: именно в тези случаи стрелбата с лък е най-добрият вариант, тъй като натоварването на организма на детето по нищо не отстъпва на натоварването при активните спортове.

Но това не означава, че общо физическата подготовка се пренебрегва, а дори напротив. Всяко тренировъчно занимание завършва с комплекс от разнообразни упражнения, с които да се развиват хармонично максимален брой мускулни групи, като с това не само се подобрява цялостното физическо състояние на децата, но и се полага една здрава основа за бъдещо им развитие в спорта.

Освен физическите ползи стрелбата с лък допринася и за тренировката на характера. Дългите занимания разкриват важни черти у децата: издръжливост, спокойствие, отговорност, решителност, акуратност, умение да се съсредоточават, целеустременост.

 

Източник: www.nozhy.com.ua 

Изготвил: Светлана Иванова

 

 

Вашият коментар